Kapcsolat

Energetikai tanúsítás:

06-30/445-9965

Műemlékvédelem, építészet: 

06-20/974-0923

Értékbecslés:

06-20/9491-532

E-mail: pecs3depitesz@gmail.com

Cserépkályha fűti a minősített passzívházat

 

A telek tulajdonos házaspár célja volt egy olyan passzívház megépítése, amely maximálisan kihasználja a nap energiáját. Emiatt is alakította az építész (arch+E Gesellschaft von Architekten mbH) a kompakt formát ívesre, optimalizálva a napenergia hasznosítást.

Cserépkályha fűti a minősített passzívházat

02

Építészet: arch+E Gesellschaft von Architekten mbH

A telek tulajdonos házaspár célja volt egy olyan passzívház megépítése, amely maximálisan kihasználja a nap energiáját. Emiatt is alakította az építész (arch+E Gesellschaft von Architekten mbH) a kompakt  formát ívesre, optimalizálva a napenergia hasznosítást.

A passzívház gépészeti rendszere egyszerű. A hővisszanyerős szellőzőrendszeren keresztül történik a hőleadás, illetve a nappaliban elhelyezett fatüzelésű cserépkályhaadja a leghidegebb napokban a meleget.

A cserépkályha szerepe kettős, részben a lakótérnek adja le közvetlenül a hőt ( 20%-ot/ 3kW), részben a puffer tárolónak. A cserépkályha mögött elhelyeztek egy vizes tartályt, valamint a gépészeti helyiségben került beépítésre egy 950 literes tartály.  A cserépkályha 80%-ban (12kW) a puffer tartálynak adja át a hőt, amelyen keresztül a szellőzőrendszer osztja szét egyenletesen a meleg levegőt a 194 m2 nagyságú fűtött területen.

01

A cserépkályha mögött elhelyezett gépészeti rész

2011-ben épült fel a családiház. A lakók nagyon pozitívan nyilatkoztak az elmúlt két tél tapasztalatairól. Kellemes, komfortos lakóteret nyújt a szép belső terekkel, galériával kialakított íves homlokzatú passzívház. Nincsenek hideg zónák az épületben, egyenletes meleget biztosít a gépészeti rendszer. Egyedül a fürdőszobában, illetve a dolgozó szobában alakítottak ki padlófűtést. Más helyiségben nincs fűtőtest a nappaliban elhelyezett cserépkályhán kívül.

Az elmúlt két télen november végétől, március elejéig minden másnap ill. harmadnap gyújtottak be a kályhába, átlagban 4 óra időtartamra.

04

Gépészeti helyiség

A melegvíz ellátást is a cserépkályha biztosítja, illetve a tetőn elhelyezett napkollektorok. Abban az időszakban, amikor nem fűtenek, csak a napkollektorok biztosítják a melegvizet. A lapostetőn elhelyezett napkollektor felület 12.5 m2.

03

Építészet:arch+E Gesellschaft von Architekten mbH

Érdekesség még, hogy az esővíz újrahasznosításáról is gondoskodtak.

A tartószerkezeti fal 15 cm mészhomok tégla falazat, amely 30 cm EPS hőszigetelést kapott. A lapostető szerkezete (16 cm vasbeton lemez) pedig 0.024-es lambdával rendelkező hőszigetelést 22 cm vastagságban.

A fal U értéke: 0.103 W/(m2K)

A tető U értéke: 0.106 W/(m2K)

A ház lakói nagyon elégedettek a passzívház építési mód választásával. Magas lakókomfort  és minimális fűtési igény jellemzi a környezethez jól illeszkedő, minősítéssel is rendelkező passzívházat.

vissza