Kapcsolat

Energetikai tanúsítás:

06-30/445-9965

Műemlékvédelem, építészet: 

06-20/974-0923

Értékbecslés:

06-20/9491-532

E-mail: pecs3depitesz@gmail.com

Eljárási folyamatok

vissza ugrás


Építési eljárási folyamatokról

(Jogszabály változás miatt frissítés alatt áll)

 

 Megengedjük magunknak, hogy mindenkit laikusnak tekintünk ebben a körben, tesszük ezt azért, mert napi tapasztalatunk az ügyfelek tájékozatlansága. Próbálunk egy áttekinthető tájékoztatást adni a teendőkről!

 

Hogyan fogjak hozzá, ha megszületett az elhatározás, hogy építeni fogok?

 1. Elképzelés: Először is át kell gondolni mit terveztessünk az építésztervezővel!

 2. Kiválasztás: A Magyar Építész Kamara honlapján, internetes kereső portálon, vagy javaslat alapján kiválasztunk egy építész tervezőt.

 3. Engedélyezési tervdokumentáció készítése: Megbízást adunk építési engedélyi terv elkészítésére, mely magában foglalja a szakági tervezők (statikus, gépész…) munkáját is! Előnyös, ha egy megbízással kezeljük az eljárást, de lehet külön-külön is szerződni a különböző tervezőkkel!

         

  Miből áll az engedélyezési tervdokumentáció? :

  • építész által készített tervrajzok, műszaki leírás, 
  • statikus által készített műszaki leírás
  • gépészmérnök által készített műszaki leírás
  • villamosmérnök által készített műszaki leírás
  • ha szükséges környezetvédelmi terv...
 4. Kiviteli terv: Ahhoz, hogy letisztult, korrekt tervet adhassunk a kivitelező kezébe, kiviteli tervet is kell kérnünk a tervezőtől, melyre megbízásunk szintén kiterjed. Ez egy olyan nagyobb léptékű, részletező tervfajta, amely minden egyes szerkezetről, építőanyagról, építési rétegekről, technológiáról rendelkezik verbálisan is és jól értelmezhető, pontosan méretezett részletrajzokkal! Csupán építési engedélyi tervekből igen nehéz felelősen jó házat építeni!

 5. Költségvetés: Mindezek alapján készíthető költségvetés, ami pontos mennyiségekkel adja meg a beépítendő anyagokat, termékeket anyagárral, és a mennyiségre vonatkozó munkadíjjal is. A táblázatos költségvetésben így kimunkált anyag és munkadíj oszlopokat összegezve kapjuk meg leendő beruházásunk költségét!

   

Tervdokumentáció költségei:

 • Tervezői honorárium (építész, gépész, statikai, villamossági tervek)
 • Földhivatal dokumentumainak kiváltása (térképvázlat, tulajdoni lap)  
 • Egyéb közmű hozzájárulások, mint: gáz, víz, villany.(ezektöbbnyire díjtalanok) 
 • Építési engedélyezési eljárási illeték is, melynek összege építmény fajtánként más-más! 

A hatósági eljárásokról bővebben a -193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet- ből értesülhet!

 

 Továbbiak:

Ha azt akarjuk, hogy ebből ház is legyen; kell keresnünk egy kivitelezőt!

 

 1. Kivitelezői árajánlatok kérése: Az imént elkészült költségvetés úgynevezett árazatlan változatát adjuk át min. három kivitelezőnek, akiknek mellesleg megbízható referenciáik vannak! Azért árazatlan, mert a fentiekben leírt anyag és termékmennyiségi tételekhez; mint műszaki tartalomhoz, most ő fogja hozzárendelni a saját munkadíjtételeit és beszerzési anyagárait. Csak az így kialakult, összegzett tételhalmazokból (már beárazott költségvetés) derülhet ki, hogy melyik kivitelezőtől kapjuk a legkedvezőbb árfekvésű ajánlatot!
 2. Megállapodás: Amint ellenőriztük a referenciáit és leinformáltuk a céget, jöhet a megállapodás! Itt meg kell jegyeznem; igen fontos egy tartható határidő és tisztázni, rendelkezik-e -Felelős Műszaki Vezető- kollégával, vagy alkalmazottal?! Ezen státusz mibenlétéről, szerepéről és felelősségéről a 290/2007.(X.31.) Korm. rendelet ad tájékoztatást. A lényeg, hogy a Felelős Műszaki Vezető a kivitelezővel áll jogviszonyban, ő fizeti. Feladata elsősorban, hogy felügyelje a teljes folyamatot a munkaterület átadástól a műszaki átadás átvételig, és ne engedjen semmilyen tekintetben eltérni a jogerős építési engedélyi tervektől! Megbízása járhat résszámlák benyújtásának lehetőségeivel is, de fontos visszatartani 15-20%-ot a garanciális időszakra!
 3. Jogerőre emelkedés után: Ha a megkapott építési engedély jogerőre emelkedett, és meg van a kivitelező, akkor érdemes, és bizonyos meghatározott esetekben kötelező választani műszaki ellenőrt! -(244/2006.(XII.5.) Korm. rendelet- szól erről részletesebben. Ő az az ember, aki a jogszabályi megkötésekkel kizárólag a megbízó építtető (beruházó) érdekeit képviseli, felülvizsgálja a terveket, hétről-hétre ellenőrzi az I. osztályú munkavégzést, betartatja a határidőket, praktikus, jobbító javaslatokkal élhet!

 

 

 

Na és ha már áll a ház, hibák kijavítva, mindenki elégedett,

 

            akkor kell a Baranya Megyei Kormányhivatal I. fokú Építési Hatóságánál készre jelenteni a Felelős Műszaki Vezető nyilatkozatával. A hatóság egy előre kitűzött időpontban megejti a helyszíni szemlét, majd kiadja a Lakhatási (használatbavételi) Engedélyt.

 

 

 

Orosz László építész tervező