Kapcsolat

Energetikai tanúsítás:

06-30/445-9965

Műemlékvédelem, építészet: 

06-20/974-0923

Értékbecslés:

06-20/9491-532

E-mail: pecs3depitesz@gmail.com

Energiatakarékos ház tervezés

 

Energiatakarékos ház tervezése:

energiatakarékos ház tervezés, családi ház tervezésMiért jobb energiatakarékos házat terveztetni? Mennyi többletköltséggel jár az energiatakarékos ház tervezés? Kinek javasoljuk energiatakarékos ház tervezését?

Az energiatakarékos épület a használó szempontjából gazdaságosabb, olcsóbb üzemeltetést, a környezet szempontjából pedig kisebb CO2 kibocsátást, tehát kisebb légszennyezést jelent, ami népegészségügyi és ökológiai szempontból is kívánatos alapkövetelmény.
Nem feltétlenül jelent  építési többletköltséget egy gazdaságos épület, de mintegy 20%-os többlet viszont jelenthet akár 60%-al kedvezőbb üzemeltetést (rezsi költséget) is. Minden olyan építmény célközönség lehet, melyben emberi tartózkodás és tevékenység zajlik, (középületek, kereskedelmi épületek, üzemek, sportlétesítmények, templomok stb.).

Magasabb a szocpol támogatás összege, ha A, vagy A+ energetikai besorolású az új lakás:

Amennyiben „A” energetikai kategóriájú lakás kerül építésre, akkor a  támogatási összegeknél 1,1 szeres szorzót kell alkalmazni. „A+” energiaosztály esetén a szorzó 1,2, míg passzív házaknál 1,3.

Energiatakarékos ház tervezés, Családi ház tervezés pécs, 3d építész pécs, épület tervezés pécs

Egy energiatakarékos épület nem csak a jó hőszigetelésből áll. Fontos tényezők például: az épület geometriai kialakítása, a napsugárzás aktív és passzív hasznosítása, fűtés szabályozása, külső határoló szerkezetek tájolása…., de már a telek kiválasztása is fontos szempont.

Ugyancsak ingyenes az épület kialakításához szükséges vázlatterv, és az energiatakarékos épület koncepció kialakítása az ügyfél elképzeléseit figyelembe véve. Létesítmény energetikusaink előzetesen kialakítják a szükséges koncepciót.

energiatakarékos ház tervezés, családi ház tervezés

 

Az energiatakarékos ház célja, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználása mellett, egy élhető kellemes otthon legyen az Öné!

 


Ennek érdekében:


 • Megfelelő telek kiválasztása: Ha még nincs meg, segítünk a telek kiválasztásában, hiszen a terepadottságok, a környező növényzet és épületek mind befolyásolják későbbi energia tudatos tervezésünket.


 • Energiatakarékos épület geometria, és építő anyagok megfelelő kombinálása: Funkcionálisan, szerkezetileg, és anyaghasználat szempontjából úgy tervezünk, hogy alacsony energia igényű legyen a létesítmény minden évszakban.

 

 • Megújuló energiaforrások igénybevétele: felmérjük milyen megújuló energiaforrásokra számíthatunk a telek adottságai mellett, és ezek kiaknázásával; tehát MEGÚJULÓ, INGYEN ENERGIÁVAL elégítjük ki az imént említett alacsony energia igényt!

 

Napelem rendszer kivitelezésről, és napelem rendszereinkről az alábbi képre kattintva tájékozódhat:

 


Energiatakarékos ház tervezés alapvető szempontjai:

 • Energetikai szempontból is ideális elhelyezkedés, és tájolás

 • Alacsony hővezető képességű külső határoló szerkezetek

 • Energiatakarékos alakzat és kialakítás

 • Természetes fény, napfény optimális felhasználása   berendezések nélkül is

 • Energiatakarékos fogyasztók alkalmazása (LED világítás, A+ besorolású  hűtő, takarékos csaptelepek....)

 • Megújuló energiát hasznosító gépészet (napelemes, hőszivattyús, napkollektoros rendszerek, vízgyüjtő, víztakarékos rendszerek, szennyvíz tisztító berendezések.......) 

 

A megújuló energiaforrások lehetnek:

 • A NAP energia

A nap sugárzását kétféle képpen is fel lehet használni. Vagy a fényét felhasználva fotovoltaikus elektromosság generálásával (napelem) vagy a hőenergiája felhasználásával (napkollektor) . A napenergia használata történhet aktív módon, mint a naperőmű vagy a napelem illetve passzív módon, mint például az épületek tájolása segítségével elért hőmegtakarítás.  

A nap fényét felhasználaja pélául a napelemes rendszer áram termelésére, vagy a napkollektorok vízmelegítésre a használati melegvízhez, vagy fűtéshez.  Esetleg naptéren (pl. télikert) keresztül fejti ki hatását, különböző szerkezeti hő - leadókon át

 

 • A SZÉL energia

A szelet is a Napnak köszönhetjük. A szél mozgási energiáját a szélerőművek, különféle kialakítású szélkerekek használják fel, és elektromos energiává alakítják ott ahol erre domborzatilag lehetőség nyílik.

 

 • A GEOTERMIKUS energia

A Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet.Felhasználja például a geotermikus fűtésrendszer.

 További megoldások:

Hőszivattyús rendszerek:

hőszivattyú olyan berendezés, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa.

 • Talajkollektoros rendszer esetében több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott rézcsöveket, vagy polietilén csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Segítségével négyzetméterenként 20-30 wattnyi energiát nyerhetünk.


 • Talajszondás rendszer esetén kb. 15 cm átmérőjű, 50–200 méter hosszú lyukat fúrnak a földbe leginkább függőlegesen. Ebbe helyezik az U alakú szondát, amiben zárt rendszerben cirkulál a hűtőközeg.

 

 • Masszív abszorber (beton építmény) Föld alatti vagy föld feletti beton vagy téglafalban betonlemezben műanyag csőkígyót helyeznek el. Külön e célra épített szoborszerű elemek, vagy támfalak, homlokzati betonfelületek is felhasználhatóak. A működés elve hasonló a talajkollektorokhoz: A beton jól vezeti a hőt, tömege alkalmas a hő tárolására. Segít a levegő, talaj, esővíz hőjének átvételében, a napsugárzást közvetlen is hasznosíthatja.
 • Talajvíz. A talajvíz-kútból búvárszivattyúval nyert víz hőjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak, tó, folyó) vezetik, vagy elszivárogtatják földbe fektetett dréncsöveken át.
 • Levegő. A külső levegőt ventilátorok szívják be, és a hőszivattyú hűti le. Hátránya, hogy a levegő hőmérséklete nem állandó, így a rendszer hatékonysága is változó, illetve a ventilátorok által keltett zaj is problémát jelenthet

 

ESŐVÍZ FELHASZNÁLÁSA:

Korszerű gyűjtő rendszerekkel, hűtési és használati célú vizet produkál. Mindezek kihasználására hibátlan, rendszerelvű, fejleszthető, egymással és a házzal is kompatibilis gépészeti berendezések tartoznak.

energiatakarékos ház tervezés, családi ház tervezés

 Az energiatakarékos, netán passzívház tervezést, mint igényt, éppen a megrendelői szükséglet kényszerítette ki a gondolkodó, kísérletező műszaki kollégák, kutatók fejéből, kezéből, ma mégis az a paradox helyzet, hogy az építeni, fejleszteni szándékozó közvélemény befogadó készsége bizonytalan még a témát illetően. Ennek elsősorban financiális okai vannak, pedig a hagyományos modorú építkezésekhez képest ma 15-30% többlet beruházást igényel csak az, hogy pl. havi 3.000.-Ft-ra szorítsuk le épületünk energia szükségletét, szemben napjaink sok tízezer forintos havi költségeivel. Természetesen az energiatakarékosságnak fokozatai vannak, a bizonyos 15-30%-os többleten belül lehet mozogni a jó, jobb, és a tökéletes műszaki megoldások között, ez utóbbival érhető el az úgynevezett „Passzívház” fogalma, amely akár teljes mértékben mellőz mindennemű hagyományos fűtést!

Tájékoztatjuk, Önnek, milyen vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam, annak szellemében, miszerint az EU. 2020-tól megköveteli a magánerős építkezések ilyen szellemű kivitelezését. Teszi ezt nem utolsó sorban épített és öko - környezetünk, klímánk, megkímélése érdekében is!

Orosz László

Kérje most tanácsunkat ingyenes konzultánciónkat energiatakarékos ház tervezésére»